Neadekvatno upravljanje otpadom  jedan je od najvećih problema sa kojim se naše društvo susreće i on isključivo predstavlja rezultat neodgovornog ponašanja društva prema otpadu. Prvi put se pojavio sa povećanjem industrijalizacije zemlje u vrlo kratkom periodu. Naravno, to je pratila opasnost od iscrpljivanja nekih strateških resursa, a samim tim i rast ukupne količine svih vrsta otpada. Sve navedeno nije pratila adekvatna politika zaštite životne sredine.

U nastavku ovog teksta ćemo, u nadi da će ovo probuditi svest onoga ko čita, pisati o osnovnim načelima kada je upravljanje otpadom u pitanju.

Mnoge organizacije iz privatnog i javnog sektora koriste ISO standarde i aktivno učestvuju u njihovom razvoju. Nekoliko njih vide standardizaciju kao nešto što je direktno povezano sa njihovom osnovnom poslovnom strategijom. Neki od njih pristupaju standardizaciji na veoma organizovan način i imaju jasnu percepciju prema uticaju standarda na njihove aktivnosti i performanse. Drugi mogu videti ISO standarde iz drugačije perspektive, za definisanje specifničnih procesa i aktivnosti unutar organizacije.

Većina njih shvata da ISO standardi donose korist svakoj organizaciji, iako nivo svesti i percepcija korisnika značajno varira. Takođe, postoje i druge organizacije koje samo marginalno koriste standarde ili ih ne koriste uopšte.

Svakodnevno se izgubi na hiljade života zbog nesreća na poslu ili smrtonosnih bolesti koje su povezane sa radnim aktivnostima. To su smrti koje su mogle i trebale su biti sprečene i moraju biti sprečene u budućnosti.

ISO 45001 ima za cilj da pomogne organizacijama da urade upravo to. Bez obzira da li ste radnik, menadžer ili vlasnik kompanije, imate zajednički cilj - ne želite da se bilo ko povredi na poslu. Poboljšana produktivnost proističe iz obezbeđivanja toga da ljudi rade na radnim mestima koja obezbeđuju transparentnost i izgrađuju poverenje tokom svog rada i lanca snabdevanja. Osim toga, odgovorne prakse postaju sve važnije za brendove i njihovu reputaciju.

Svetski najočekivaniji Međunarodni Standard za Zdravlje i Bezbednost na radu (OH & S) je upravo objavljen i postavljen je da transformiše globalne prakse na radnim mestima. ISO 45001:2018 - sistem za zaštitu zdravlja i bezbednosti na radu - Osmišljen tako da pomogne organizacijama svih veličina i industrija bez obzira na njihovu osnovnu delatnost. Od ovog međunarodnog standarda se očekuje da smanji povrede i bolesti na radnom mestu širom sveta uz pomoć određenih alata i gotovih rešenja koje su pružaju konkretne predloge za unapređenje samog načina rada .

Upravo zato je ovaj standard jedan od najtraženijih i svakako perdstavlja odličnu polaznu osnovu za unapređenje bezbednosti i zdravlja na radu svih zaposlenih.

Strana 1 od 3