Osnovna svrha i namena ISO standarda 45001:2018 - sistem upravljanja bezbednošću i zdravljem na radu, je da organizacijama pruži okvir za upravljanje OHSAS rizicima i prilikama.

Cilj OHSAS sistema upravljanja bezbednošću i zdravljem na radu je sprečavanje povreda u vezi sa radom i narušavanje zdravlja zaposlenih, kao i pružanje bezbednih radnih mesta.

Iz tog razloga je od suštinskog značaja da organizacija nastoji da eliminiše sve opasnosti i svede sve rizike na najmanju moguću meru, preduzimanjem efektivnih mera prevencije.

U nastavku teksta ćemo navesti četiri osnovne prednosti koje implementacija ISO 45001:2018 standarda donosi.

1. ISO 45001:2018 standard pomaže organizacijama da se usklade sa svim važećim zakonskim propisima i regulativama

Naravno da se za organizaciju podrazumeva da će ispoštovati sve zakonske regulative i pravilnike u domenu zdravlja i zaštite na radu, ali da li je organizacija sigurna da je sve zakonske regulative identifikovala?

Jedna od najvećih prednosti koja može proisteći iz primene ISO 45001:2018 - sistem upravljanja bezbednošću i zdravljem na radu, je pružanje okvira za praćenje, identifikovanje i usklađivanje sa svim zakonskim regulativima i ugovorenim zahtevima koje se primenjuju na sve procese u Vašoj organizaciji.

ISO 45001:2018 je tu da pomogne da Vaše poslovanje uskladite sa svim važećim zakonima i pravilnicima, što za cilj nema samo da spreči povrede zaposlenih, nego i da izbegnete novčane kazne zbog nepoštovanja propisa.

2. Poboljšava kredibilet i ugled Vaše organizacije

Vaše ugovorne obaveze možda ne uključuju zahteve za sistemom upravljanja bezbednošću i zdravljem na radu, ali mnogi klijenti i strateški partneri osećaju dozu sigurnosti kada znaju da njihov dobavljač/partner ima uspostavljen sistem menadžmenta bezbednošću i zdravljem na radu.

Za Vaše zainteresovane strane to može značiti da imaju mnogo manji rizik od kašnjenja isporuke proizvoda, koje su uslovljene nemarnošću i neodgovornošću zaposlenih. Zakonom propisane novčane kazne se samim tim izbegavaju, što znatno utiče na povećanje imidža Vaše organizacije.

ISO 45001:2018 - sistem upravljanja bezbednošću i zdravljem na radu - pokazuje brigu o zaposlenima.

3. Smanjuje fluktuaciju zaposlenih

Ukoliko je Vaša organizacija prepoznatljiva po tome da brine o bezbednosti i zdravlju svojih zaposlenih u radnom okruženju, Vaši zaposleni će želeti tu i da ostanu.

Zaposleni, pa i sama organizacija, neće imati samo korist od bezbednog radnog okruženja, već će težiti da se bezbednost radnog okruženja kontinuirano unapređuje i poboljšava.

Dobro obučeni zaposleni, kojima je probuđena svest o potrebi očuvanja bezbednosti i zdravlja na radu, doneće Vam korist u domenu uštede troškova, iz razloga što je zadržavanje zaposlenih mnogo jeftinije od zapošljavanja i obuke novih radnika.

4. Unapređuje sve poslovne procese

Kontinuirano poboljšavanje je sastavni deo ISO 45001:2018 standarda, koje Vašoj organizaciji služi za poboljšanje svih poslovnih procesa. Uključivanjem zaposlenih u unapređenje poslovnih procesa, možete uštedeti na vremenu i resursima potrebnim za realizaciju poslovnih aktivnosti.

 

Zaključak je da, implementacija ISO 45001:2018 - sistem upravljanja bezbednošću i zdravljem na radu, stvara zdravo i bezbedno poslovno okruženje, a zaposlenima (kao i svim zainteresovanim stranama) dajete do znanja da su oni na prvom mestu.