Svesni poteškoća i problema sa kojima se susreću preduzeća I zaposleni koji do sada nisu imali prilike da izvrše implementaciju I sertifikaciju ISO standarda, napravili smo kratko uputstvo kako bismo svim zainteresovanim stranama pojednostavili samu proceduru.

Često čujemo pitanje:  "Kako da uvedem ISO standard ? "    

"Koje su procedure za uvođenje ISO standarda ?"

"Šta sve treba da znam da bih uveo ISO standard ?"

Upravo iz tog razloga smo za Vas pripremili kratko uputstvo za početnike u kojem su sadržani odgovori na sva ova pitanja.

  1. Prvo i osnovno, kod uvođenja Iso standarda, bez obzira za koji standard ste se odlučili, je navesti razlog implementacije pomenutog ISO standarda. U zavisnosti od razloga koji Vas je pokrenuo za uvođenje Iso standarda odrediće se dužina trajanja samog projekta :
  • Uvođenje ISO standarda zbog tendera
  • Uvođenje ISO standarda zbog uvoza i izvoza
  • Uvođenje ISO standarda jer partneri to zahtevaju
  • Uvođenje ISO standarda radi unapređenja poslovanja
  • Uvođenje ISO standarda radi smanjenja troškova
  • Uvođenje ISO standarda radi usklađivanja poslovanja sa svim važećim Zakonima, Pravilnicima itd...

Sam proces implementacije ISO standarda bez obzira da li se radi o uvođenju jednog ili više standarda istovremeno može trajati od mesec dana do godinu dana. Dužina ovog procesa najviše zavisi od zatečenog stanja samog preduzeća, spremnosti preduzeća i zaposlenih da odgovore na zahteve ISO standarda i naravno koliko je hitno dobijanje sertifikata. Često imamo situacije kada klijenti kažu hitno mi je dobijanje sertifikata radi učestvovanja na tenderu da li možemo da dobijemo sam sertifikat za mesec dana ? Naš odgovor je da ! Uvek postoji i ta mogućnost ali to zahteva veliko angažovanje konsultanata i njihovu sposobnost da po skraćenoj proceduri izvrše prilagođavanje samog načina poslovanja preduzeća sa zahtevima ISO standarda.

Tako da, odgovor je jednostavan, možemo da vam uvedemo i izdamo sertifikat za mesec dana ali to zahteva veliko angažovanje kako samih konsultanata tako i svih zaposlenih u preduzeću.

    2. Drugi korak je izbor konsultanata koji će raditi na samom procesu implementacije-uvođenja iso standarda.

Prilikom odabira konsultantske kuće koja će sa vama raditi na uvođenju Iso standarda, važno je izvršiti pravi izbor jer sama primena Iso standarda kao i mnogobrojni benefiti za preduzeće koje ima implementiran Iso standard zavisi upravo od kompetentnosti konsultanata, spremnosti da se posvete klijentu kao i brzini odgovora na sve vaše zahteve i pitanja, a sigurni smo da ih ima mnogo.

Odabir pravog partnera je osnov za dobru saradnju u svakom poslu pa tako i kada se radi uvođenje Iso standarda. Navešćemo kao primer prosečnu dužinu trajanja samog procesa implementacije Iso standarda od 3 meseca pri čemu konsultant provodi u proseku dva dana nedeljno u vašim kancelarijama po 3-4h. Računica je prosta – 3 meseca x 4 nedelje x 2 posete x 3h ⁼  ukupno 72h u proseku konsultanti provode u vašim prostorijama. Kada tako posmatrate stvari veoma je važan izbor konsultanta sa kojima ćete provoditi toliko vremena, a da ne spominjemo i količinu poverljivih informacija koje su konsultantima na raspolaganju prilikom uvođenja Iso standarda.

   3.  Treći i završni korak predstavlja izbor sertifikacionog tela – odnosno sertifikacione kuće koja će izdati sertifikat.

Na našem tržištu postoji veliki broj preduzeća koja vrše sertifikaciju Iso standarda ali veoma je mali broj onih koji su akreditovani i odobreni od strane Iso svetske organizacije.  Jedino Vam akreditovane sertifikacione kuće mogu izdati važeći sertifikat koji je priznat kako u našoj zemlji tako i u inostranstvu. Svi ostali sertifikati se neće smatrati odgovarajućim i biće automatski poništeni.

Moj standard agencija sarađuje sa akreditovanom, svetski priznatom sertifikacionom agencijom koja je priznata kako u našoj zemlji tako i svuda na svetu. U svakom trenutku se može proveriti da li je sertifikat važeći i da li je potvrđen od strane same ISO svetske organizacije i sa ovim sertifikatom ste u potpunosti pokriveni.