Razvojna agencija Srbije (dalje: RAS) razvila je Program podrške konkurentnosti, produktivnosti i internacionalizaciji (dalje: Program) u okviru Programa rada RAS za 2018. godinu. Opšti cilj Programa je razvoj privrednih subjekata i povećanje njihove konkurentnosti koja treba da stvori snažan, konkurentan i izvozno orijentisan sektor MMSPP.

U okviru ovog programa podrška je namenjena MMSPP kroz sufinansiranje projektnih aktivnosti u vezi sa uređenjem poslovanja u skladu sa zahtevima ISO standarda.

Jendostavnim rečima ukoliko ste registrovani u APR-u pod širfom delatnosti koja se odnosi na proizvodnju i preradu imate mogućnost da vam država umanji za 50% sve troškove vezane za implementaciju i sertifikaciju Iso standarda.

 

Pored navedene delatnosti važno je da u prethodne dve godine niste koristili subvenciju države za iste aktivnosti, što znači da preduzeća koja su već iskoristila pomoć sada ne mogu da konkurišu. Na taj način se pruža prilika novim preduzećima da iskoriste ovu pomoć !

Ukupan budzet programa iznosi 140 miliona dinara što dovoljno govori o značaju koji država pridaje uređenju poslovanja i uvođenju Iso standarda !

Konkurs je otvoren do utroška sredstava, prednost imaju firme koje su prve podnele prijavu.

Prilikom konkurisanja za dodelu bespovratnih sredstava potrebno je priložiti sledeće potvrde :

1) da su u većinskom privatnom vlasništvu;

2) da su u trenutku podnošenja prijave, registrovani u APR Republike Srbije najkasnije do 1. januara 2016. godine (u Registru privrednih društava ili preduzetnika);

3) da su pozitivno poslovali u prethodnoj godini;

4) da vode poslovne knjige po sistemu dvojnog knjigovodstva; 

5) da su izmirili obaveze po osnovu poreza i doprinosa; 

6) da im u poslednje dve godine nije izrečena mera zabrane obavljanja delatnosti; 

 

Pored navedenog  RAS posebno boduje način poslovanja i organizovanja samog preduzeća, plan unapređenja poslovanja preduzeća, na koji način će uvođenje ISO standarda pozitivno uticati na vaše preduzeće kao i kompetenecija i iskustvo konsultanata koji rade na uvođenju i sertifikaciji Iso standarda.

 

RAS će na osnovu dostavljene dokumentacije izvršiti bodovanje svake stavke pojedinačno i na osnovu ukupnog broja bodova daje saglasnost ili ne za dodelu bespovratnih sredstava .

 

Kao što videte ovde veliku ulogu imaju sami konsultanti koji će sa vama raditi na samoj pripremi dokumentacije, popunjavanju obrazaca i pisanju izveštaja .

Moj standard tim vam nudi kompletnu uslugu i pomoć pri :

  • popunjavanje prijave
  • popunjavanje svih obrazaca
  • slanje celokupne dokumentacije RAS-u
  • provera statusa samog predmeta kod RAS-a
  • uvođenje i sertifikacija samog sistema
  • slanje završnog izveštaja RAS-u
  • praćenje isplate odobrenih sredstava od strane RAS-a na Vaš račun

Za sva dodatna pitanja ili pojašnjenja Moj standard tim Vam stoji na raspolaganju .